Five times better when working with the best.

It is really exciting to finally let you know some more details about our third project.

It all started with an idea to make a set of mid-layers that would compliment both the Ljung pants and the Lupin t-shirt. One mid-layer within the Outdoor essentials range and one mid-layer within the Outdoor specifics range.

In February this year I got the opportunity to meet with the worlds leading fleece fabric company, Polartec®. They are known for leading the innovation on these types of mid-layer fabrics and it was a really interesting meeting.

 

Fleece fabric has been around since the late 1970, and it was originally developed by Malden Mills, a Massachusetts textile maker. In the early 1980, through a collaboration with the California based outdoor company Patagonia, the fabric was brought to the sportswear market. The initial idea was to make a fabric that could mimic wool properties but with the benefits that a synthetic fiber could provide.

I believe that most of us have used a fleece jacket and been amazed by the comfort, warmth and quick drying properties the fleece fabric has to offer.

There have been quite a few different variations of fleece fabrics available over the years, but it has never been reinvented like this before. During my meeting with Polartec® I was introduced to their newest fabric that they call Polartec®Power Airand was introduced to the market last year.

This fabric does not only have all the great properties of regular premium fleece like great comfort, warmth and quick drying properties, it also sheds up to five times less  microfiber than other premium mid-layer fabrics. On top of this, being made form 89% recycled polyester, Blue signed approved and Oeko-tex Standard, make this fabrics as far as I know, by far, the most sustainable fleece fabric available on the market today.

All this is achieved by a new knitting construction that encapsulate fibers, making small air pockets which also gives this fabric a quite interesting and unique expression.

 

As this project has been running slightly in the background, l have not been able to share that many details until now. But here comes everything that have happened up until today.

The plan is that this will result in two fleece jackets. The first one will be in the outdoor specific range and this jacket will compliment the Ljung pants perfectly. The idea is to make a hooded jacket that is as versatile as the Ljung pant featured with everything you need to have it perform in any outdoor activity.

The second jacket is to be placed within the Outdoor essentials range. The idea is to make a mid-layer that is much more simpler than the fleece hoodie, and that works as a base reinforcement layer, I see something like a fleece cardigan infront of me.

Working with the design, I have focused on applying the same design principles as used on the Ljung pants. Keeping everything quite simple and straight forward.

Apart from this amazing fabric these jackets will also use zippers from YKK and Blue signed approved buckles from Duraflex.

 

Once the initial design sketches had been dialed in, I seized an opportunity to work with a really experienced pattern maker called Malin.  Malin has been working in the outdoor industry for more the 15 years and this really speeded up the process. It was a real joy bouncing design and constructions ideas back and forth.

All instructions and patterns have just been sent to our factory partner in Vietnam, the same factory that produce the Ljung pants (you can read more about the factory HERE) , and as soon as all trims and fabrics have arrived, the production of the samples will get started.

 

 

RELATED STORIES.


It is strange but you rarely get to see how the products you wear are made. Somehow, almost like magic,
Podcast Vilse
The Swedish outdoor podcast Vilse. Last week was exciting in many ways! As we are approaching the Kickstarter launch I
Producing textile products is quite complex, especially when working with technical and functional materials, as often used in the outdoors.

2 comments

Anders Petrén

Hej!
Jag läste om ditt projekt och det låter intressant – nya grepp och innovationer är alltid spännande, inom outdoor och från Sverige i synnerhet. Det som bekymrar mig lite och får mig att undra är – vad är unikt med just ditt koncept? Jag skulle önska mer fokus på t ex hållbarhet och kanske tillverkning i Sverige, nåt som sticker ut. Priset för ett par byxor 1100-1300 SEK är i linje med mellanklass från Lundhags m fl. Fjällräven, Klättermusen och andra kan ta betydligt mer betalt för sina produkter. Varför inte satsa på en svensktillverkad, kanske måttbeställd kollektion. Hållbarhet och kvalitet handlar ju inte bara om material utan också om passform och komfort.

Vänliga hälsningar, Anders Petrén

Hej Anders,

Vad kul att du är intresserad! Norra startades eftersom vi vill skapa funktionella, enkla och hållbara produkter med noggrant utvalda material och göra dem tillgängliga för många användare. Produkter av hög kvalitet och hållbara material ligger generellt i den högre prisklassen och vi tror att detta gör att många väljer ett mindre hållbart alternativ till förmån för ett lägre pris. I vår affärsmodell tar vi bort alla mellanhänder och säljer direkt till kund vilket gör att vi kan hålla ett lägre pris än många konkurrenter.
Vi vill även att de produkter vi utvecklar ska vara tidlösa, vi jobbar inte mot en specifik säsong utan lanserar en produkt när den är färdig och sedan byts den inte ut bara för att det kommer ytterligare en ny säsong.

Faktum är att nästa produkt-släpp till viss del är tillverkad i Sverige. Det är en t-shirt som är tillverkad i merino ull och tencel där tyget stickas i Marbäck utanför Ulricehamn. Inom kort kommer ett nytt blogginlägg med bilder ifrån den produktionen!
Vi diskuterade möjligheten till sömnad i Sverige men det är två svåra utmaningar; det finns, oss veterligen, inte någon som kan göra denna typen av sömnad i dessa volymer och det andra är att om det fanns skulle produktionskostnaden medföra att produkterna skulle bli extremt dyra.

Passform och komfort är väldigt viktigt och hoppas att vi kan lyckas med dessa även om produkterna idag inte är sydda i Sverige.

Med vänliga hälsningar
Jacob

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.